Wat is een renovatievloer, en waarom heb ik er een nodig?

Een renovatievloer staat voor de (gedeeltelijke of complete) vervanging van een oude (rotte) houten vloer door een nieuwe van beton of beton met staal. Dit kan tegenwoordig gelukkig snel en betaalbaar. Bij Schuimbeton Noord-Holland noemen we dit de 3-in-1 vloerrenovatie. Deze bestaat namelijk uit 3 onderdelen; de schuimbeton laag met een compleet vloerverwarmingssysteem en een isolerende afwerkvloer.

Hout, de vloer van de vorige eeuw

Sommige mensen verstaan onder een vloerrenovatie alleen het opschuren van bestaande houten planken vloer of het leggen van een nieuwe vloerbedekking. Dit is echter niet een echte renovatie, maar eerder een soort make-over.

Bij renoveren is een constructieonderdeel niet goed meer en moet die echt (grootscheeps) aangepakt worden. Met een vloerrenovatie van schuimbeton ben je in 1 keer klaar. Schuimbeton voldoet ruim aan de milieu- en isolatiemaatstaven van vandaag de dag. Anders dan hout hoeft het ook nooit meer vervangen te worden.

De basis weer goed maken

Er kunnen meerdere redenen zijn op voor een vloerrenovatie te kiezen. Zo kan de isolerende werking in combinatie met de vloerverwarming al een goede reden zijn. Vaak zijn er echter al klachten met de oude vloer, zoals problemen met het hout zoals houtrot. Een verrotte vloer kan ontstaan door een aantal problemen:

1 - Houtrot door vochtaantasting
2 - Houtrot door beestjes
3 – Je hebt een kwaaitaalvloer
4 – Je hebt een mantavloer

Doorrotten

Vocht is de meest voorkomende klacht. Als gevolg van een vochtige kruipruimte ontstaan er bij houten begane grondvloeren verschillende klachten. Zo kan er bijvoorbeeld een muffe geur uit je kruipruimte komen. Dit komt door schimmels die onder de vloer ontstaan.

Houten balken kunnen dan op den duur volledig doorrotten. Dit komt door optrekkend vocht. Grondvocht trekt dan via de onderzijde van de muren, via de fundering of via de kelder of kruipruimte omhoog. Dit is vooral een probleem bij oudere huizen van voor de jaren 70.

Herstel

Renovatievloer met een nieuw ‘laagje erop’ is meestal niet afdoende. Bovendien moet daarmee het complete vloerpakket (of gevelpakket bij een gevelrenovatie) in de kern verbeterd of vervangen worden. De beste oplossing is daarom om de begane grondvloer renoveren en tegelijk te isoleren.

Kosten

Als de hele vloer slecht is / doorbuigt / erg kraakt en totaal niet geïsoleerd is, dan is een vloerisolatie met schuimbeton vaak een relatief goedkope oplossing. U bespaart in de toekomst flink op je energierekening. Wel zo fijn met de flink stijgende gasprijzen. Neemt u een renovatievloer in combinatie met vloerverwarming, dan wordt het rendement nog een stuk beter. De warmte wordt nu evenredig verdeeld over de begane grond en de warmte blijft langer hangen. Daarnaast is het eindresultaat mooier, warmer en steviger. Voor een totaal kostenplaatje vragen we je vrijblijvend een offerte aan te vragen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Op zoek naar een exacte kosten inschatting? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen